MENU

Μήλος
Vivere Houses

Το νησί της Μήλου

Η Μήλος, ένα από τα ωραιότερα νησιά των Κυκλάδων…

βρίσκεται σε απόσταση 86 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά, στο Ν.Δ. χώρο των Κυκλάδων και έχει έκταση 158,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το μήκος των ακτών της είναι 139,06 χιλιόμετρα με πλούσιο διαμελισμό και η ψηλότερη κορυφή της είναι ο Προφήτης Ηλίας με ύψος 751 μέτρα.

Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 5000 περίπου κατοίκους που ζουν σε οκτώ χωριά: την Πλάκα, τις Πλάκες, τον Τριοβάσαλο, τον Πέρα Τριοβάσαλο, την Τρυπητή, τη Ζεφυρία και τον Αδάμαντα.

Αξιοθέατα στη Μήλο

Η Μήλος, ένα νησί γνωστό και θαυμαστό για την ποικιλία φυσικής ομορφιάς της, μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες της, υπηρεσίες εστίασης διατροφής κ διασκέδασης, αντάξιες των καλύτερων προσδοκιών, που γεμίζουν τον επισκέπτη, κατά την άφιξη του στο νησί, κ συνάμα οικονομικές κ ποιοτικές.

Ζώντας αυτήν την αλματώδη τουριστική κ ποιοτική ανάπτυξη της Μήλου, θεωρούμε ως υποχρέωσή μας να σας προτείνουμε κάποια μέρη για αγορές-φαγήτο-ποτό μέσα από προσωπικές ή φιλικές εμπειρίες.

Ασφαλώς κ οι προτάσεις μας δεν είναι δεσμευτικές, κ δεν αποκλείουν, κ άλλες πολύ καλές επιλογές που μπορείτε να κάνετε, κ οι οποίες πάντα είναι καλοδεχούμενες.

Πλάκες

Το χωριό « Πλάκες» βρίσκεται στα βόρεια της Μήλου, 4.5 km από το λιμάνι της Μήλου, τον Αδάμαντα κ δίπλα ακριβώς στα μεγαλύτερα(ανά πληθυσμό) χωριά του νησιού , την Πλάκα(πρωτεύουσα), τον Τριοβάσαλο, Πέρα Τριοβασαλο κ Τρυπητή.(5’ από τις Κατακόμβες)Τα πλεονεκτήματα τα οποία οδήγησαν στην εποίκηση του χωριού από, κατά πλειονότητα μόνιμους κατοίκους είναι η θέση του( δίπλα στην Πλάκα, σε εμπορικές κ.α. δραστηριότητες{4 τράπεζες, σουπερ. μάρκετ κ.α.}αλλά συνάμα κ την άμεση ορατή κ μη πρόσβαση στη θάλασσα αφού η κοντινότερη παραλία βρίσκεται στα 1100m Σε απόσταση 1.1 km βρίσκεται η παραλία Φυροπόταμος ,1,8 km η παραλία Πλάθιενα, 2 km τα παλιά λατομεία του Τράχηλα, 2,1 km. τα γραφικά Μανδράκια κ 2,5 km. το Σαρακίνικο.

Πολύ γνωστά είναι και κάποια έθιμα τα οποία πραγματοποιούνται στις Πλάκες. Ένα από αυτά είναι η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Κυρίου που γίνεται στην θέση «Γολγοθάς», σε ένα λόφο με 3 σταυρούς, και ένα λαξευμένο τάφο, αναπαριστώντας έτσι την σταύρωση , την αποκαθήλωση και την ταφή του Κυρίου την Μεγάλη Εβδομάδα και ιδιαίτερα την Μ. Παρασκευή.

Μεγάλη συμμετοχή σε πολυάριθμες εκδηλώσεις στις Πλάκες, και όχι μόνο έχει ο πολιτιστικός σύλλογος Πλακών ο οποίος διοργανώνει καθ’ όλο το έτος εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, λαογραφικών προϊόντων και εθίμων, ποιητικές βραδιές, βραδιές με παραδοσιακή μουσική στην αυλή της εκκλησίας του Αγ. Χαραλάμπους (ενορίας του χωριού) αλλά και το καθιερωμένο νησιώτικο γλέντι σε κεντρική πλατεία του χωριού τις ημέρες του 15αύγουστου.

Επίσης πολύ γνωστό είναι και το πανηγύρι που πραγματοποιείται στην εκκλησιά του Αγ. Νικολάου στον οικισμό με τα παραδοσιακά σύρματα , στον Φυροπόταμο, στις 24 Αύγουστου.

Για την διαμονή στις πλάκες υπάρχουν παραδοσιακά ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και μονάδες με σύγχρονα διαμερίσματα. Σε κάθε περίπτωση η διαμονή στις Πλάκες, προσφέρει ησυχία από την πολύβουη τουριστική κίνηση, άμεση χρονικά  πρόσβαση στην θάλασσα, αλλά και συνάμα ζωή σε νησιωτικούς παραδοσιακούς ρυθμούς, με την φιλική γειτνίαση και την φιλοξενία να κυριαρχούν, όλο το έτος ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.

Αδάμαντας

Οι επιλογές που μπορείτε να έχετε στον Αδάμαντα, το λιμάνι της Μήλου είναι πολλές κ καλύπτουν όλα τα γούστα κάθε επισκέπτη.

Για τις αγορές σας υπάρχουν πολλές καλές επιλογές, όπως και για καφέ-φαγητό και ποτό.

Πλάκα

Σε απόσταση 4.5 km από το λιμάνι του Αδάμαντα, κ μόλις 500 m (3 min.), από τα διαμερίσματά μας Vivere a Plakes, βρίσκονται μερικές καλές επιλογές για φαγητό, για γλυκά, παγωτά αλλά και για ποτό.

Τρυπητή

Σε πολύ κοντινή απόσταση από την Πλάκα, βρίσκεται το χωριό της Τρυπητής, με λίγες αλλά πολύ καλές επιλογές για φαγητό και για γλυκά-ποτό.

Κατακόμβες

Στην περιοχή της αρχαίας πόλης, N. – N.Δ. του χωριού Tρυπητή, σε ύψος 150 μέτρων πάνω από τη θάλασσα, σε μια σχετικά απότομη πλαγιά, βρίσκονται οι Kατακόμβες της Mήλου. Tόπος συγκέντρωσης των πρώτων Xριστιανών, για να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και να θάψουν τους νεκρούς τους, μακριά από τα βλέμματα των ειδωλολατρών εκείνης της εποχής και των διωκτών τους. Είναι μοναδικές σε μέγεθος στον ελλαδικό χώρο και από τις πιο αξιόλογες, μαζί με αυτές της Pώμης και των Aγίων Tόπων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατασκευάστηκαν σε ηφαιστειακό τόφφο (σχετικά μαλακό πέτρωμα) και αποτελούν ένα μεγαλοπρεπές παλαιοχριστιανικό μνημείο, που προσδιορίζει ότι ο χριστιανισμός στο νησί ήταν γνωστός από τον 1ο αιώνα, με μεγάλη ανάπτυξη όμως τον 3ο και 4ο αιώνα (Ross, 1843). Αυτή η θεωρία του Ross θεωρείται λογική, μια και οι εμπορικές σχέσεις της Mήλου, εκείνη την εποχή, ήταν πολύ ανεπτυγμένες και με τη Pώμη και με τον υπόλοιπο κόσμο, όπως αναφέρουν οι ιστορικοί Λίβιος και Πλίνιος.

Oι κατακόμβες ανακαλύφθηκαν από αρχαιοκάπηλους και έγιναν γνωστές μετά τη σύλησή τους, το 1840. Eίναι τρεις και μαζί με πέντε διαδρόμους και ένα νεκρικό θάλαμο αποτελούν ένα δαιδαλώδες σύστημα συνολικού σημερινού μήκους 185 μέτρων. Eίχαν εισόδους στο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά σήμερα λειτουργεί μόνο μία, αυτή της δεύτερης κατακόμβης ή των «Πρεσβυτέρων», απ’ όπου μπορεί να εισέλθει ο επισκέπτης.

Στο εσωτερικό των κατακομβών, δεξιά και αριστερά επάνω στους τοίχους, υπάρχουν τα «αρκοσόλια» (σκαμμένες αψίδες) όπου μέσα σ’ αυτά, καθώς και στο πάτωμα, ανοίγονταν οι τάφοι. Aρκοσόλια σήμερα σώζονται 126 (Πετροχείλου, 1972) και υπολογίζεται ότι έχουν ταφεί μερικές χιλιάδες νεκρών. Σε κάθε τάφο υπήρχε λυχνάρι, ενώ σήμερα έχουν τοποθετηθεί ηλεκτρικοί λαμπτήρες που φωτίζουν το χώρο διακριτικά και δημιουργούν την ατμόσφαιρα εκείνων των χρόνων.

Στους τάφους των πιο διακεκριμένων προσώπων ζωγράφιζαν χριστιανικά σύμβολα ή χάραζαν επιγραφές. Tέτοια είδαν και μελέτησαν οι Ross (1843) και Σωτηρίου (1927), αλλά με την πάροδο των χρόνων τα περισσότερα καταστράφηκαν.

Mια τέτοια επιγραφή μπορεί να δει ο σημερινός επισκέπτης στη δεύτερη κατακόμβη, στο 6ο αρκοσόλιο δεξιά. Eίναι η επιγραφή των «Πρεσβυτέρων», απ’ όπου και το όνομά της. Aκόμα στην ίδια κατακόμβη, στη μέση περίπου, υπάρχει ένας τάφος σκαμμένος στο βράχο υπό μορφή σαρκοφάγου. Πιστεύεται ότι είχε ταφεί σ’ αυτόν ένας από τους πρώτους μάρτυρες της χριστιανοσύνης και ακόμα ότι οι πρώτοι χριστιανοί τον χρησιμοποιούσαν ως Aγία Tράπεζα στις λειτουργίες τους.

H δραστηριότητα των πρώτων χριστιανών στις κατακόμβες σταματά λίγο μετά τη θεσμοθέτηση της ανεξιθρησκίας (διάταγμα Mεδιολάνων), ή μέχρι να καταστραφεί και να εγκαταλειφθεί η αρχαία πόλη του Kλήματος από σεισμούς τον 5ο ή 6ο αιώνα μ.X.

Ανοικτές όλο το έτος καθημερινά, εκτός Δευτέρας.

ΤΗΛ : 22870 21625

Πολλώνια

Τα Πολλώνια βρίσκονται σε απόσταση 12 km . (13 min .) από τον Αδάμαντα, κ σαν ένα γραφικό ψαροχώρι, υπάρχουν πολύ καλές κ γραφικά ποιοτικές επιλογές για φαγητό και για ποτό.

Παλιοχώρι

Σε μία τεράστια παραλία με ποικιλία χρωμάτων κ εικόνων, υπάρχουν πολλές επιλογές για φαγητό και για ποτό που μπορούν σίγουρα να σας κρατήσουν στην συγκεκριμένη τοποθεσία για όλη την ημέρα.

Επικοινωνία

Σχεδιάζετε την επόμενη απόδραση στη Μήλο;
Επικοινωνήστε μαζί μας

Πλάκες – Μήλος 84800
Κυκλάδες

T. 22870 23 083
T. 22870 23 053
M. 695 65 19 114
E. info@viveraplakes.gr
Manager: Aris Delivassiliou